TARIM RÖMORKLARI
Tarım römorkları kullanım amaçlarına göre taşıma maliyeti olmayan yük taşımak için kullanılan modellerdir. Traktörlere bir taşıma kapasitesi kazandırır. Maliyeti oldukça düşük olması itibari ile de pek çok çiftçi tarafında tercih edilmektedir. Kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Sınıflandırma yapılırken taşıdıkları yüklere göre traktör römorkları gruplandırılabilir. Tek dingilli, çift dingilli tandem damperli, çift dingilli 4 lastik önden dönerli damperli römorklar çiftçilerin işlerini kolaylaştıracak modeller arasında yer alır. Bu modeller arasında sıfır tarım römorku olarak seçimler yapabilir. Kullanım alanlarınız ile uygun seçimler yaparak ihtiyaçlarınızı birebir karşılayacak modellerle çalışabilirsiniz.
Dingil Sayısına ve Süspansiyon Sistemlerine Göre Tarım Römorkları
Tarım römorku modelleri arasında seçimler yaparken dingil sayısına göre modeller arasında pek çok alternatif bulunur. Tek ya da çift dingil olarak bu kategoride ikiye ayrılan modeller taşıdıkları yükün ağırlığına göre dingil sayıları belirleniyor. Bunların yanında tarım römorku modelleri arasında süspansiyon sistemlerinde göre de modeller bulunabilir. Römork üretimlerinde en yaygın olarak kullanılan süspansiyon sistemi torsiyonlu sistemdir. Bu sistemde römork üzerindeki yük arttıkça sistem daha iyi bir şekilde yaylanır. Bu sistemde olan römork modelleri yüksüz iken kullanılması önerilmez. Boş çekilmeleri gerekli olduğunda boş yollarda sıçrama yapmaması için araca kum torbaları koymaktır. Bu şekilde geçici bir yük ile çok daha sorunsuz bir şekilde transfer işlemleri sağlanabilir. Ayarlı sistemler ise 500 kg’a kadar olan modeller için geçerlidir. Hassas ve başarılı olan bu süspansiyon sistemlerinde daha çok köpek gibi hayvanlar taşınacaktır.
Fren Sistemine Göre Tarım Römorkları
Tarım römorku modeli seçerken fren sistemi de önemlidir. Modeller frenli ve frensiz olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Römorkların kullanıldığı araçlarda aracın frenli ya da frensiz olarak çekme kapasitesi belirtilir. Bu şekilde teknik belgeye uygun bir şekilde modeller kullanılmalıdır. Frensiz römork modeli aracın kendi frenleme kabiliyetine bağlı olarak önce yavaşlar. Sonraki aşamada durur. Bu şekilde farklı özelliklere sahip taşıma araçları ile çiftçilerin işleri çok daha pratik olmaktadır. Tarım makinalarının kullanımlarındaki verimi artıran tarım römork modelleri daha modern bir tarım imkanı verir. Maliyet olarak daha düşük aralıklarda bir taşıma imkanı sunar.