RÖMORK ÇEŞİTLERİ
Römork çeşitleri ile farklı kullanım alanlarında daha düşük maliyetlerde daha verimli taşımacılık yapılabilir. Amaçlarına ve kullanım alanlarına göre farklı çeşitlere ayrılan römorklar, motorsuz bir şekilde araçlara eklenir. Traktör gibi araçlardan tır gibi çok büyük ebatlardaki araçlara kadar çok farklı araçlar için sunulan römork modelleri bulunuyor. Firmalar özellikle maliyetleri düşürmek amacı ile bu araçları tercih ediyor. Bu şekilde ek araç maliyetleri ortadan kalkmış oluyor. Bakım masraflarının olmaması, az yer kaplaması, çok amaçlı olarak kullanılabilmesi kullanım alanının genişlemesini sağlıyor. Piyasada yer alan römork modeli seçenekleri kullanım alanına göre farklı tonajlarda yük kapasitelerine sahiptir.
Kullanım Alanlarına Göre Römork Çeşitleri
Römork çeşitleri yükü taşıma durumuna göre farklı isimlerde değerlendirilir. Bunlardan ilki tam römork olmaktadır. Yükün hepsini kendi taşıyan bu model, traktörlerde kullanılan araçlardır. Yükün bir kısmını motorlu araç, bir kısmını römork taşıyor ise bu modeller yarı römork olmaktadır. Bu modellerde römorkların bir kısmı araçların üzerinde yer alır. Tır römorkları bu modele örnek olarak verilebilir. 750 kg’ı geçmeyen modeller hafif römork olurken kamyonet ve otomobil gibi küçük araçlar için merkezi dingilli römork modeli kullanılır. Bu modellerde yükün önemli bir kısmını römork taşımaktadır. Farklı boyutlarda ve ağırlıklarda üretilen bu modeller 750 kd’dan fazla yük taşıyacakları zaman kullanıcıların bu araçları ehliyetlerine kaydetmeleri gereklidir.
Römorklar için Kullanılan Sistem
Römork çeşitleri tercih edilirken torsiyonlu sistem olarak bilinen römork sistemleri esneme özelliğini kolaylaştırmaktadır. Ancak bozuk yollarda bu sisteme sahip olan römorklar boş olduklarında bu şekilde taşınmamalıdır. Boş taşınması araçlarda savrulma gibi kazalara meydan verecek olumsuzluklar ortaya çıkarabilir. Bu alanda römork kullanımı için içerisine kum torbası konulması tavsiye edilir. Bu şekilde daha sağlıklı bir kullanım elde edilebilir. Bu römork modelleri arasında bisiklet, yapı, karavan, motosiklet, tekne ve traktör römorku da farklı alanlardaki kullanımlara örnektir. Bu alanda kullanım alanına göre siparişler verildiğinde çeşidine göre imalatlar yapılıyor. Römork ağırlıkları baz alındığında ise 5 fraklı şekilde sınıflandırılır. Bunlar 750 kg geçmeyen O1 sınıfı, 750 ile 3,5 ton arasında bulunanlar, 3,5 ile 10 ton aralığında yük taşıyanlar ve 10 ton üzerindeki yük taşıyan modeller olarak sıralanabilir.